Træn balancen

Træn balancen

og forebyg falduheld


Skrevet af fysioterapeuterne Line Loft og Kasper Loft, April 2020

Det er virkelig træls, hvis balancen driller, og man bliver usikker på benene. Rigtig mange ældre danskere har problemer med at holde balancen, og det fører hvert år til falduheld og skader hos flere. 


Med tiden kommer der, helt naturligt, aldersrelaterede forandringer i krop og sanseapparat hos ældre personer. Forandringerne kan påvirke hjernens evne til at bearbejde de impulser den får fra kroppen. Selv en lille forsinkelse i nervernes beskeder til hjernen, betyder øget reaktionstid, og det påvirker vores evne til at holde balancen. 


Der kan også være andre årsager til at balancen påvirkes, såsom nedsat blodgennemstrømning, nedsat syn og afstandsbedømmelse, nedsat muskelstyrke, påvirkning af følesansen og øget følsomhed overfor støj eller alkohol. Det gælder for alle mennesker, uanset alder, men jo flere af disse faktorer, der er påvirkede, jo dårligere bliver balancen. 


Der er en direkte sammenhæng mellem balance og falduheld. Jo dårligere balance, des større risiko er der for falduheld. 


Heldigvis kan man træne sig til en bedre balance. Uanset alder. Træningen skal bestå af en kombination af styrketræning, særligt af benene, samt forskellige udfordrende balanceøvelser. 

Træningsøvelser

Herunder viser vi dig nogle forslag til træningsøvelser for at forbedre din balance. Balancetræning skal tilpasses individuelt, så øvelserne udfordrer, men samtidigt kan udføres forsvarligt. Hvis en balanceøvelse føles let at udføre, er den ikke udfordrende nok, og balanceevnen bliver derved ikke trænet særligt meget. Den samme øvelse kan derfor udføres på forskellige sværhedsgrader, og det er meget individuelt hvilke øvelser der passer den enkelte. Nøgleordet er, at det skal være udfordrende, men ikke så usikkert, at det bliver med høj risiko for at falde. 

Styrkende øvelser for benene

Angsten for at falde


Det ser også ud til at der er en psykisk komponent.

Noget tyder på at frygten for at falde, i sig selv øger risikoen for at falde, idet frygten kan medføre at man isolerer sig selv, og derfor bliver mere inaktiv og svagere. Det kan skabe en ond cirkel, der fører til flere fald.

Rejse-sætte sig

2 x 10

Knæbøjninger

2 x 10

Trappegang

Høje knæløft

2 x 10

Balanceøvelser

Hold balancen stående på et ben.

Støt ved en stol.

Hold balancen stående på et ben.