Sikkerhed på Smart Telefon

Ud af Røret

Aktive SeniorerPå denne hjemmeside finder du information om  Kasper og Line Lofts Ud af Røret undervisning på:

Lokalcenter Abildgården

Lokalcenter Fuglebakken

Lokalcenter Vejlby

Lokalcenter Hørgården

ARTIKEL skrevet af IT-underviser Kasper Loft, marts 2020

Kom sikkert ud af røret,

når du bruger Smart telefon

Der er flere ting, som du skal være opmærksom på som smart telefon-bruger, for at opnå sikkerhed når du anvender den. 

Styresystemet

Styresystemet i din smart telefon minder lidt om motoren i en bil, og der er jævnligt behov for et eftersyn af motoren, både i en bil og på en smart telefon.


Der findes mange forskellige mærker af smart telefoner. Apple laver iPhone. Apple's styresystem hedder iOS, og det bruges også i iPad.

Andre telefonproducenter anvender Android-styresystemet, der er udviklet af virksomheden Google.


I modsætning til en bil, skal din smart telefon ikke på værkstedet. Opdateringer sendes via internetforbindelsen.

Når det sker, bliver der vist meddelelse på skærmen om at der er en tilgængelig opdatering. Når man trykker meddelelsen vil man blive bedt om at opdatere telefonens styresystem. Det kaldes en systemopdatering.


Disse opdateringer indeholder ofte flere forskellige ting. Det kan være fejlrettelser, nye funtioner og vigtige sikkerhedsopdateringer.


Så når du henter (downloader) disse opdateringer, sikrer du dig samtidigt, at din smart telefon har den nyeste sikkerhedsindstilling af styresystemet.Apps/programmer

De apps/programmer du har på din computer, er udviklet af forskellige IT-virksomheder. Alle disse apps skal også opdateres med jævne mellemrum, så de fungerer optimalt og med højeste sikkerhed.

Det er udviklerne bag en app, der sørger for at udgive opdateringer til de apps de har på markedet. Når der er tilgængelige opdateringer til apps, bliver det vist en meddelelse på skærmen. Det er forskelligt hvordan det foregår. Ofte er det en dialoboks, der kommer frem på skærmen, og du skal trykke "OK" eller næste til en række spørgsmål for at hente (downloade) og installere opdateringen.


Sikker adfærd

Fra barnsben har du lært at færdes sikkert i trafikken. Du ved også hvordan du bedst passer på dig selv og din taske med tegnebogen i, når du går på gaden eller igennem tætte folkemængder. Det ligger på rygraden, så vi kommer sikkert frem og passer på hinanden og vores ting.


Når du færdes på internettet, modtager henvendelser fra fremmede på e-mail eller telefonopkald eller accepterer vilkår og betingelser ved anvendelse af apps og hjemmesider, bør du ligeledes kende nogle vigtige "trafikregler" for at færdes sikkert i IT-verdenen.

De grundlæggende tommelfingerregler

1) Hold styresystemet opdateret. Som beskrevet ovenfor er det vigtigt at styresystemet på din computer er opdateret.


2) Hold apps opdaterede. Ligeledes nævnt ovenfor er det vigtigt at de apps du anvender også er opdaterede.


3) E-mails fra ukendte afsendere. Hvis du pludselig modtager en e-mail uopfordret fra en ukendt afsender, bør du forholde dig kritisk. Lad være med at åbne den. Hvis du har åbnet den, så fortvivl ikke. Det er i sig selv ikke så farligt. Men hvis e-mailen indeholder et link, som du opfordres til at trykke på, så lad endelige være med det. 


4) Klik her for at læse digitatliseringsstyrelsens gode råd om sikker brug af smart telefon på borger.dk. 


På siden står en række spørgsmål og ud for hvert spørgsmål er der et + (plus-tegn), som du skal trykke på for at åbne for svaret.

Besøg hjemmesiden Borger.dk hvor du kan læse gode råd om sikker brug af Smart telefon.

Ligesom ude i trafikken hvor du kender reglerne, og ved hvordan du færdes sikkert, skal du også vide hvordan du færdes sikkert, når du anvender IT