Sikkerhed på iPad

Ud af Røret

Aktive SeniorerPå denne hjemmeside finder du information om  Kasper og Line Lofts Ud af Røret undervisning på:

Lokalcenter Abildgården

Lokalcenter Fuglebakken

Lokalcenter Vejlby

Lokalcenter Hørgården

ARTIKEL skrevet af IT-underviser Kasper Loft, marts 2020

Kom sikkert ud af røret,

når du bruger iPad

Der er flere ting, som du skal være opmærksom på som iPad-bruger, for at opnå sikkerhed når du anvender den. 

Styresystemet

iPad'en har ligeom alle andre computere et indbygget styresystem (iOS), der på en måde svarer til motoren i en bil. Det er styresystemet der er motoren i en iPad, og ligesom motoren i en bil, er der jævnligt behov for et eftersyn af motoren på en iPad.


Det får vi i form af opdateringer, som firmaet bag iPad'en, Apple, udsender med jævne mellemrum. I modsætning til en bil, skal din iPad ikke på værkstedet, opdateringer sendes via internetforbindelsen.

Når det sker, bliver der vist en rød etiket med et 1-tal oven på symbolet for indstillinger.


Disse opdateringer indeholder ofte flere forskellige ting. Det kan være fejlrettelser, nye funtioner og vigtige sikkerhedsopdateringer.


Så når du henter (downloader) disse opdateringer, sikrer du dig, at din iPad har den nyeste sikkerhedsindstilling af styresystemet.


Apps

En del af de apps du har på din iPad, er udviklet af Apple. Med tiden har du sikkert hentet flere apps, fra Appstore-appen, og de er udviklet af forskellige IT-virksomheder. Alle disse apps skal også opdateres med jævne mellemrum, så de fungerer optimalt og med højeste sikkerhed.

Det er udviklerne bag en app, der sørger for at udgive opdateringer til de apps de har på markedet. Når der er tilgængelige opdateringer til apps, bliver det vist på AppStore ikonet med en etiket, der viser antallet af nye opdateringer.


Sikker adfærd

Fra barnsben har du lært at færdes sikkert i trafikken. Du ved også hvordan du bedst passer på dig selv og din taske med tegnebogen i, når du går på gaden eller igennem tætte folkemængder. Det ligger på rygraden, så vi kommer sikkert frem og passer på hinanden og vores ting.


Når du færdes på internettet, modtager henvendelser fra fremmede på e-mail eller telefonopkald eller accepterer vilkår og betingelser ved anvendelse af apps og hjemmesider, bør du ligeledes kende nogle vigtige "trafikregler" for at færdes sikkert i IT-verdenen.

De grundlæggende tommelfingerregler

1) Hold styresystemet opdateret. Som beskrevet ovenfor er det vigtigt at styresystemet i din iPad er opdateret.


2) Hold apps opdaterede. Ligeledes nævnt ovenfor er det vigtigt at de apps du anvender også er opdaterede.


3) Handel på nettet. Det kan være du gerne vil købe en vare fra en internetbutik - webshop. Her er nogle gode råd til sikker web-handel:

- Køb fra sider du kender. Helst danske hjemmesider (ender på .dk)

- Læs anmeldelser om hjemmesiden. Prøv at google hjemmesidens navn sammen med ordet anmeldelse, og se om andre kunder har skrevet om siden.

- Brug Trustpilot.dk. Det er en hjemmeside, hvor brugere offentligt kan anmelde en virksomhed. På Trustpilot kan du skrive navnet på den webshop eller hjemmeside du ønsker at besøge og se om der ligger anmeldelser fra andre brugere. 

- Kig efter e-mærket. E-mærket er en dansk certificeringsordning som danske webshops kan tilmelde sig. Den stiller høje krav til virksomhederne for at skabe tillidsfuld handel mellem kunder og erhvervsdrivende. Læs mere om e-mærket her.


4) E-mails fra ukendte afsendere. Hvis du pludselig modtager en e-mail uopfordret fra en ukendt afsender, bør du forholde dig kritisk. Lad være med at åbne den. Hvis du har åbnet den, så fortvivl ikke. Det er i sig selv ikke så farligt. Men hvis e-mailen indeholder et link, som du opfordres til at trykke på, så lad endelige være med det. 

Ikonet for Indstillinger på iPad/iPhone


Sådan ser det ud, når der kommer en etiket (rød cirkel) med et tal, der fortæller dig, at her er noget du skal være opmærksom på. 

Ikonet for AppStore på iPad/iPhone


Her er et 1-tal, der fortæller, at i appen AppStore, er der en handling, du skal udføre her. Ofte er der tale om en eller flere apps, der skal opdateres.

Ligesom ude i trafikken hvor du kender reglerne, og ved hvordan du færdes sikkert, skal du også vide hvordan du færdes sikkert, når du anvender IT

Eksempel

Her er et eksempel på hvordan e-mærkets symbol ser ud.

Kig efter det på de hjemmesider du vil handle med.