Se gratis TV på nettet

Se gratis TV - på nettet

På din computer, iPad eller smarttelefon

Artikel skrevet af IT-underviser Kasper Loft


Internettet bugner med TV-udsendelser, film, dokumentarer, underholdning og meget andet indhold, der kan streames. 


Hvad er Streaming?

Ordet er engelsk og betyder strømmende. I IT-sammenhæng betyder begrebet at få afspillet digitalt indhold via sin internetforbindelse. Så streaming af musik, tv, film eller lydbøger kræver to ting: en internetforbindelse og en enhed (computer, iPad eller smarttelefon) at afspille indholdet med.


En spillefilm fylder rigtig meget som data. Når man streamer en spillefilm, afspilles filmen i takt med at den downloades (hentes) fra udbyderen via internetforbindelsen. Så den strømmer, ligesom en å eller bæk, fra udbyderens computer via internetforbindelsen og ud gennem din skærm og højttalere. En udbyder kaldes også en streamingtjeneste.


Det betyder også, at filmen ikke behøver at blive lagret på din enhed (computer, iPad eller smarttelefon), og derfor heller ikke optager plads i enhedens hukommelse. Det er smart, for en spillefilm fylder som nævnt rigtig meget. Intern lagerplads på en iPad eller Smartelefon er ofte en mangelvare, så det er rigtig smart, at man kan afspille/streame digitalt indhold, uden at det fylder op på lageret bagefter. Omvendt betyder det også, at indholdet kun er tilgængeligt imens du har internetforbindelse til udbyderen og ikke er tilrådighed, hvis internetforbindelsen afbrydes.


Visse tjenester, som f.eks. Netflix og TV2 Play, tilbyder at man både kan streame film og udsendelser, men også kan downloade hele indholdet til sit lager. Downloader man indholdet bliver det lagret på enheden og optager plads i hukommelsen. Det fylder så lidt der, men kan til gengæld afspilles, også selvom internetforbindelsen afbrydes.


I denne artikel vi der være fokus på streaming af indhold, og i det følgende vil jeg komme med forslag til udbydere, der gerne vil vise dig gratis indhold.

Filmcentralen - Det danske filminstituts streamingtjeneste

På filmcentralen kan du frit vælge mellem 3000 forskellige videoer. Du kan blandt andet finde 197 dokumentarer om mange forskellige emner. Der ligger en del kortfilm, animationsfilm og en håndfuld gamle spillefilm. Alt indhold er gratis at se. Der ligger desuden undervisningsfilm tilgængeligt for skolerne.


Som noget helt særligt er der en afdeling, der hedder Danmark på film. Her kan du klikke på Danmarkskortet og vælge en by eller et område og finde historiske film frem. Det ser man ikke andre steder. Find det her:

https://filmcentralen.dk/museum/danmark-paa-film

DR

DR bruger flere metoder til at nå ud til os seere med deres tv-kanaler. DR's kanaler er altid inkluderet i TV-pakkerne hos kabeltv-udbyderne og TV-udbyderne.

Det kan også ses ved hjælp af en digital tv-modtager som tilsluttes det nyere tv, og det er denne metode, der har erstattet stueantennen.


DR's tv-kanaler kan også ses live på deres hjemmeside

https://www.dr.dk/drtv/ samt i deres app DR TV.


Til forskel fra de førstnævnte metoder til at se DR live, kan du på dr.dk/drtv og i appen DR TV, få adgang til DR's store TV-arkiv. Her kan du få adgang til programmer, tv-udsendelser, serier og børne-tv. Der ligger rigtig meget indhold, så hvis man ikke lige nåede at se et bestemt afsnit af sin yndlings tv-serie, kan man se det, når det passer en. Det meste af indholdet har en udløbsdato og bliver som regel liggende 2-3 måneder. Når man har fundet et tv-program kan man se udløbsdatoen i informationsboksen ved beskrivelsen af tv-programmet.

Udløbsdatoen gør, at der hele tiden udskiftes, så gammelt indhold fjernes og der bliver plads til nyt. Enkelte seer-favoritter, ser dog ud til at være blevet fredet. Således kan du finde rigtig mange sæsoner af både Bonderøven og Hammerslag.  

Bonanza

Bonanza er DR's arkiv til udvalgte gamle tv-udsendelser produceret af DR. Arkivet er den del af DR's Kulturarvsprojekt og åbnede 16. januar 2008. 


Der ligger en blanding af alle mulige gamle tv- og radioudsendelser. Så her er rig mulighed for at opleve eller genopleve tv-udsendelser inden for mange forskellige genrer: Danmarkshistorie, Børn, DR-øjeblikke, Drama, Kultur, Musik, Portrætter, Sport, Royalt Bonanza og Ung & Satire.


Bonanza findes ikke som app. Det skal findes på denne hjemmeside:

https://www.dr.dk/bonanza


Tak til Flemming fra IT for Seniorer for tippet om Filmcentralen og Bonanza :)

Filmstriben

Filmstriben findes som hjemmeside og som app. Det er bibilotekernes filmtilbud. I årevis har vi kunnet låne forskellige medier på det fysiske bibliotek, og med tilbuddet Filmstriben, kan du med dit personlige lånernummer og lånekode, åbne for 3 lån pr. måned af de tilgængelige film i Filmstribens arkiv. 


Du kan læse mere om vilkårene for Filmstriben på deres hjemmeside her:

https://fjernleje.filmstriben.dk/node/3367


Der er rigtig meget forskelligt indhold. Du kan finde masser af spillefilm, dokumentarer, tv-serier og indhold for børn. 

Youtube

Youtube er Google's kanal til videoindhold. Her kan alle og enhver oprette sig som bruger og udgive videoer. Videoerne er tilgængelige for alle i hele verden, pånær i lande med statskontrolleret cencur.


Youtube er et meget populært sted at finde videoer om alle mulige emner. Der er først og fremmest rigtig meget underholdning. Der findes mange uddrag eller hele indspilninger af tv-udsendelser og film i alle mulige genrer fra hele verden. 


Da alle kan udgive videoer er indholdet også meget varieret, både i emner og kvalitet. I følge BT bliver der hvert minut tilføjet (uploadet) cirka 300 timers video og alle verdens youtube-brugere ser tilsammen mere en 6 milliarder timers videoer på youtube. 


Åbn Youtube som hjemmeside eller hent deres app Youtube. Brug søgefeltet på hjemmesiden eller tryk på luppen i appen og indtast et navn, et emner eller nogle andre søgeord. Der kommer helt sikkert videoer frem, uanset hvad du søger på. For arkivet er virkelig stort. 


Der findes mange Gør-det-selv-videoer, som kan være nyttige vejledninger. Vi har for eksempel lært at folde servietter til vores barnedåb, og vi lærte hurtigt selv hvordan vi kunne udskifte baglygtepæren på vores bil.

Streaming benyttes af rigtig mange danskere. Faktisk har over 60% af de 12-65 årige mindst én betalt streamingtjeneste.

Nye ord og begreber

Streaming - betyder at hente data (film, musik, radio, lydbøger mm) fra en ekstern computer (server) og afspille det på sin egen enhed (computer, iPad, smarttelefon) uden at det lagres i enhedens hukommelse.


Streamingtjeneste - Er en udbyder af digitalt indhold, som kan streames af brugerne. Ofte via en hjemmeside eller en app. 


Netflix - Er en amerikansk streamingtjeneste, der er blevet populær i hele verden, inklusive Danmark. Den kræver abonnement på 99,- kr for at man kan se indholdet, der primært er spillefilm, dokumentarer, underholdning for børn og tv-serier. 


TV2 Play - er TV2's streamingtjeneste, der kræver abonnement. Der er forskellige typer af abonnementer fra 39,- til 139,-. Det billigste giver adgang til en masse indhold fra TV2's arkiv med reklamer, det dyreste giver reklamefri adgang til både arkivet og live-tv fra alle TV2's kanaler.