IT der ikke virker - Hvad gør man

ARTIKEL skrevet af IT-underviser Kasper Loft, marts 2020

Hvad gør man, når der er noget IT, der ikke virker?

Der kan være rigtig mange årsager til, at din enhed (computeren, iPad'en eller smarttelefonen) ikke opfører sig sådan som man forventer. 


Det er noget temmelig teknisk noget, vi sidder og hygger os med - IT. Og jo mere teknisk det bliver, jo mere er der også, der kan gå skævt. Og selvom IT-udviklerne gør alt hvad de kan for at afhjælpe og forebygge at der opstår problemer, så sker det altså bare nogen gange.


Der er dog nogle generelle tips og tricks, man kan prøve at udføre, og ofte afhjælper de problemet. 

1) SLUK. Sluk din enhed. Altså, sluk den helt. Ikke bare på dvale eller stand-by.


På telefonerne og på tablets holder man sluk-knappen inde i ca. 3-5 sekunder, og der bliver vist en sluk-knap på skærmen, som man slukker med. 

I windows trykker man på windows-ikonet i nederste venstre hjørne af skærmen og trykker på det lille tænd/sluk symbol i menuen lige oven over. Vælg "Genstart".


Når du har slukket din enhed, så tænd den igen. Ved at slukke enheden viskes tavlen ren. Programmer og processer bliver afsluttet og optager ikke længere det samme plads i enhedens hjerne. Der er dermed ryddet lidt op og energien kan bruges på at udføre den opgave du beder om. Det program/app, der drillede før, er også blevet lukket. 


Prøv nu at udføre den opgave, der ikke virkede før. Måske er du heldig, og det virker nu?


Virkede det ikke? Pokkers. Så må vi se på andre muligheder.


2) Google. Prøv at søge på google for at se, om der er andre, der har samme problem som dig. 


Det er slet ikke usansynligt. Vi er jo mange der bruger det samme IT, og ofte er der andre, der tidligere har haft præcis den samme udfordring, som du sidder med. 


På internettet vrimler det med hjemmesider, hvor IT-eksperter sidder klar til at svare på folks spørgsmål.


Så ved at skrive sit spørgsmål i søgemaskinen Google, kan man ret hurtigt finde hjælp til sit problem. Og det er ret let. Skriv i talesprog, hvad der er problemet.


Det kan f.eks. skrives sådan her:

Hvordan opretter jeg en gruppe af kontaktpersoner i google kontakterNogle gange går et program/app i stå. Måske prøver det at løse en opgave, men løber i ring, uden at kunne komme videre. Det er træls.

Når du genstarter enheden og dermed appen kan det efterfølgende starte forfra, uden at løbe i ring igen, og problemet er løst.

Sådan her så det ud, da jeg googlede efter ny viden forleden.

Nogle gange giver Google svaret på denne måde. Her behøver jeg ikke engang at skulle åbne og gennemlæse forskellige eksperters hjemmesider. Google skriver svaret til mig øverst i søgeresultaterne. 

Så er det bare at følge opskriften.