Artikel om Apps

ARTIKEL skrevet af IT-underviser Kasper Loft, april 2020

Apps

Ordet applikation stammer fra det engelske application. Ordet bliver oftest forkortet til en app og i flertal, flere apps.

 

En applikation er et program (software) der er udviklet til at udføre en eller flere

bestemte funktioner for dig. På en ny telefon, tablet eller computer,  er der allerede  nogle apps med forskellige funktioner. Ud over disse, kan du hente flere og dermed skræddersy din enhed med apps efter dine ønsker og behov.

 

Der er en stor it-industri, der fremstiller forskellige apps til vidt forskellige formål.

Der findes langt over 1 million forskellige apps. Det er langt fra alle sammen vi får brug for, og det kan være svært at overskue det enorme udbud.

 

Størstedelen ligger inden for underholdningsindustrien og er udformet som spil og musik– og videotjenester. Der er også en stor del som har et socialt og netværksdannende formål, som f.eks. Facebook og Twitter, hvor brugerne holder kontakt med hinanden og udveksler hilsner, beskeder og billeder.

 

En anden genre er apps, der fungerer som redskaber på jobbet eller i privatlivet.

Der er apps, som kan vise dig hvor langt og hvor du har gået på din daglige vandretur. Der er apps der advarer om trafikpropper. Det er næsten som om, der ikke er en grænse for, hvilke formål, man kan få apps til.

 

Ofte hører man om en app via familie eller bekendte, eller hører om den i medierne.

 

Der findes apps, som udvikles særligt til telefon og tablets, og andre særligt til computere. Mange af de populære apps udvikles til at kunne bruges på alle slags digitale medier.

 

Hvor henter jeg nye apps?

 

Der findes særlige apps, som kaldes butikker, hvor man kan hente (downloade) de forskellige øvrige apps. Det er lidt forvirrende at de kaldes app-butikker, for mange af de apps, som du kan finde der, er gratis.

 

På telefon og tablet:

Har du en iPhone eller iPad? Så skal du åbne for appen Appstore (”Store” er et engelsk ord der betyder butik).

 

Er din telefon eller tablet ikke iPhone eller iPad?

Så kører den måske med styresystemet Android, der er udviklet af Google. Her skal du finde appen Play Butik, og åbne for den.

 

På computeren:

Du kan hente apps til din computer i Microsofts butik, via appen Store, der kan findes ved at venstreklikke på windowslogoet i nederste venstre hjørne af skærmen og åbne appen Store, der ligger på listen over alle de apps, der er på computeren.