ARTIKEL Malware, hvad er det

ARTIKEL Skrevet af IT-underviser Kasper Loft, april 2020

Malware - hvad er det?

Joan der deltager på IT for seniorer, havde brug for lidt hjælp til at komme videre med denne meddelelse, som kom frem på hendes computerskærm:

Hvad er det, der er på billedet? 


Det her billede er et foto, som Joan tog af sin computerskærm. Det viser et vindue fra et anti-malware program, der advarer om at der er fundet 46 trusler på Joan's pc.


Det lyder umiddelbart ret voldsomt og bekymrende. Det behøver det ikke nødvendigvis at være. Det kommer vi tilbage til, lidt længere nede i denne tekst.


Hvad er malware?

Du kender måske ordet software. Direkte oversat fra engelsk betyder det blød vare, og er en fællesbetegnelse for de programmer og apps der anvendes i vores digitale enheder (pc, tablets og smartphones mm).

Begrebet malware er en sammetrækning af ordet malicious (ondsindet) og software, og dækker over alle de forskellige typer af software, der er skabt med hensigt at skade andre personers enheder (pc, tablets, smarphones mm) eller stjæle oplysninger og data.


Hvad er et anti-malware program?

Et anti-malware program er et program der er designet til at opdage malware og standse samt fjerne det fra din pc, hvis du skulle være så uheldig at blive udsat for det. 


Tilbage til billedet ovenfor

Teksten i dialogboksen midt på skærmen kommer fra anti-malwareprogrammet og det prøver at fortælle Joan, at der er en tilgængelig opdatering til programmet. Det er noget man endelig bare skal klikke OK til, så programmet er opdateret og klædt bedst muligt på i kampen for at beskytte pc'en.


Anti-malwareprogrammet er ofte en del af det antivirusprogram vi har på computeren. Det er normalt at det skal opdateres med jævne mellemrum.


Når programmet er opdateret kan det efterfølgende fjerne de nævnte trusler.